
Meer over metaalrecycling
Het belang van metaalrecycling
Iedereen begrijpt inmiddels dat een circulaire wereld alleen mogelijk is door processen te verbeteren die met ons, mensen, te maken hebben – van voedsel en vervoer tot productie. Op dit moment halen we metalen in ruwe vorm uit de aarde en bewerken we ze met grote installaties onder hoge temperaturen. Dit kost enorm veel energie en veroorzaakt veel CO₂-uitstoot. Door oud ijzer en metalen te recyclen in smeltovens, verminderen we deze impact aanzienlijk. Zo bouwen we samen aan een duurzamere en circulaire toekomst!
Waarom is dat zo belangrijk?
Het inzetten van gerecycled metaal kost tot wel 65% minder energie dan het winnen van nieuwe metalen! Dit bespaart niet alleen energie, maar zorgt ook voor een flinke verlaging van de CO₂-uitstoot. In de toekomst gaan smelterijen steeds meer groene energie gebruiken, waardoor deze voordelen alleen maar toenemen. Door secundaire metalen (gerecycled) te gebruiken in plaats van primaire metalen (uit mijnen), kan de CO₂-uitstoot bij het smelten zelfs met 60% tot 95% verminderen.
In 2030 is het doel om de CO2-uitstoot met 60% te verminderen
In 2050 moet Nederland klimaatneutraal zijn:
een volledig circulaire economie!
Nederlandse metaalrecycling
De Nederlandse metaalrecycling levert een essentiële bijdrage om de klimaatdoelen voor 2050 te behalen. Jaarlijks verwerkt onze sector maar liefst 7,5 miljard kilo schroot tot nieuwe grondstoffen. We doen dat met vakmanschap, slimme innovaties en strikte keurmerken. Dankzij deze inspanningen was onze CO₂-uitstoot in 2020 al 30% lager dan in 1990! Metaalrecycling vertegenwoordigt ongeveer 7% van de totale CO₂-uitstoot in Nederland, wat gelijkstaat aan de uitstoot van meer dan de helft van de gereden autokilometers in ons land.
In 2030 is het doel om onze uitstoot met 60% verminderen en in 2050 moet Nederland zelfs volledig klimaatneutraal zijn. Onze industrie zorgt ervoor dat kostbare metalen opnieuw beschikbaar komen voor nieuwe producten, waardoor we verspilling voorkomen en het milieu ontzien. Door nauwe samenwerking met producenten en overheid kunnen we het overschot aan staalschroot verminderen en steeds meer "groen schroot" inzetten. Zo realiseren we forse besparingen op energie en CO₂-uitstoot!